top of page
ama dablam 1_edited.jpg

Information & Inspiration

Det här är en plats där jag kommer att samla information, forskning, tips & trix, lifehacks och inspiration i massor av olika former för dig att ta del av.
Det kommer vara en blandning mellan sådant jag själv jobbar med och har erfarenhet av till det andra inom liknande ämnen delar med sig av.

En plats där jag kan ge dig ännu fler möjligheter att leva ditt bästa liv! 
 Innan jag flyttade tillbaka till Sverige för nu två år sedan bodde jag under tio år på en del olika platser, alla varma och härliga. Alltså inte de bästa för kallbad. 😅

Men det var faktiskt då jag kom i kontakt med kallbad. Jag bodde under några år i södra Kalifornien och även fast det är varmt och soligt i Kalifornien mest hela tiden är inte havet alltid lika varmt. Då surfingen hade blivit en stor del av mitt liv under den tiden spenderade jag många timmar i havet. Det var även under den tiden mitt intresse för välmående och hälsa växte och blev en större del av mitt liv.


Det var här jag för första gången hörde talas om en man som heter Wim Hof och hans Wim Hof method, kanske känner du igen hans namn? Han är också känd som iceman Hof och precis som namnet ger ledtrådar om kommer det från att han gjort en massa galna grejer i extrema temperaturer. 😅Allt från att springa ett halvmaraton barfota norr om polcirkeln till att ha bestigit världens högsta berg i inget annat än shorts! Män i shorts när det är svinkallt, varför är det en grej?

Men fenomenet män i shorts satt åsido, hans metod bygger på tre pelare; exponering för kyla, andning och vilja. En kombo jag tyckte lät intressant, utmanande och givande på samma gång. Så jag testade, och jag blev mer eller mindre frälst. 😁

Det har kommit mer och mer forskningen om de positiva effekterna av att utsätta kroppen för kyla, att andas bättre och mer medvetet och att hitta det man vill i livet. Låter det spännande tycker jag du ska läsa mer om det här.Så när jag flyttade tillbaka till Sverige gav det mig den fantastiska möjligheten att börja kallbada i vatten som blir kallt på riktigt. Har fått lära mig att tydligen kan vatten precis vid ytan vara under nollgradigt utan att frysa då salthalten i vattnet förhindrar frysningen. Så ibland kan man t.o.m. bada i minusgradigt vatten. 🙈 Annars brukar man säga att vattnet går ner till runt 4 plusgrader som kallast, och det är rätt så kallt det med! Att kallbada är helt fantastiskt!


Så varför älskar jag att kallbada så himla mycket kanske du tänker... Det är svinkallt både i luften och i vattnet, ingen varm bastu att springa in i och sedan ska det krånglas både av och på med kläder. Men allt det där spelar ingen roll när man väl har testat första gången. Det är som bortblåst för allt det härliga sköljer över en (ordagrant 😂) och det är allt man kan tänka på efteråt!


Först är det den pirriga känslan av att man vet att man ska göra något som är utmanande och kanske lite utanför ens comfort zone och bara den är fantastisk i sig tycker jag! Det pirriga blir sen mer och mer peppande. 🥳 Sedan att få vara mer utomhus och få vara i vatten är en så go känsla, hur kallt det än må vara hehe. Att under tiden man ligger och plaskar känna sig riktigt grym för att man klarar av den här utmaningen är en riktigt kraftfull känsla! Och att få komma upp och känna hur det spritter och pumpar i hela kroppen går knappt att beskriva med ord. 🙌🏼Det känns som om man kan göra vad som helst och att man har fått all energi i världen injicerad direkt in hjärnan. Efter det kommer värmen, kanske känns mer logiskt att man borde frysa vid det här laget men tvärtom. Man blir alldeles varm och mjuk i kroppen när blodcirkulationen har fått sig en ordentlig skjuts. Sen håller den mjuka goa känslan sig kvar och man får hoppa ner i sina kläder och då kommer klarheten. Det är som om den där pigga härliga energikicken gjort att man blir extra klar i knoppen, ett helt nytt fokus. ✨ Det är helt magiskt!Sedan finns ju alla fysiska positiva effekter som ett sådant här tillfälle där kroppen utsätts för stress medför. I Finland (jag är inte förvånad 😄) har det forskats en del på just kallbad.

När kroppen utsätts för stressiga situationer blir den bara bättre och bättre på att klara just stressfulla situationer i allmänhet, men även att det skickas signaler till immunförsvaret att det måste jobba hårdare och därmed utvecklar man ett bättre motstånd mot bland annat sjukdomar. 👊🏼

När man utsätter kroppen för iskallt vatten utlöses en stressreaktion. Det sympatiska nervsystemet slås på och ökar utsöndringen av det blodburna hormonet noradrenalin, ett stresshormon som bland annat ger ökad reaktionsförmåga och koncentration. Det har också visats i studier att det har en positiv effekt även på minnet, så häftigt!

Blodcirkulation som pumpar igång är fantastisk då det hjälper mot spänningar i muskler och återhämtning då de får mer syre och då kan jobba hårdare.

Att bada i kallt vatten ökar blodtrycket under själva tiden man är i det kalla vattnet (därför rekommenderar jag INTE personer med högt blodtryck att kallbada utan att först vänja sig gradvis vid kallare temperaturer och kolla med sin doktor först) men har visat att det sjunker i vila. Så har man lätt förhöjt blodtryck kan kallbad alltså istället hjälpa.

Något jag dock rekommenderar är att alltid bada tillsammans med någon, man utsätter sig trots allt för något som kroppen kanske inte är så van vid och då är det alltid bra att ha någon där om det skulle behövas. ☺️

Läs bland annat den här artikeln om du vill läsa mer om forskning som gjorts på kallbad!Nu har du förhoppningsvis lite bättre koll på varför inte bara jag älskar att kallbada utan även att det finns massor med bra skäl till att utsätta sig för lite kyla! Jag hoppas du blivit supertaggad på att testa och bli en frälst kallbadare du med, så här kommer mina topp 3 tips inför din första gång:


  • ANDAS! Både innan när du gör dig redo men även under tiden du är i vattnet, det kommer göra det hela så mycket härligare jag lovar!

  • FOKUSERA PÅ DET POSITIVA. Hur schysst du är mot dig själv genom att göra det här, hur bra det är både för din fysiska och psykiska hälsa, hur grym du är som klarar av det galant, hur härligt det är att vara ute i naturen osv. Ja, jag kan fortsätta i all evighet haha 😍

  • HA KUL! Livet är för kort för att inte ha kul så skratta åt hur knasigt det är att stå i badkläder utomhus mitt i vintern, hur roliga ansiktsuttryck du gör när du går ner i vattnet 🤪, hur din kompis tjuter av kylan eller bara för att det på riktigt är en väldigt härlig känsla att kallbada. Varför du har kul spelar egentligen inte roll bara du har det! 🌟


Ses vid bryggan! 💙

  • Skribentens bildJosefine


Såhär års hör jag nära och kära runt omkring mig snacka väldigt mycket om hur trötta de är. Kanske inte helt konstigt då våra dagar blir kortare och kortare och den fantastiska solen inte alltid skiner på oss. ☀️

Det har fått mig att fundera på hur viktigt just det där dagsljuset är (såklart allra härligast när solen är framme men minst lika viktigt när den gömmer sig bakom gråa moln) och hur mycket det påverkar hur vi mår!


När vi är utomhus i dagsljus skickas signaler från ögonen till hjärnan och vidare till olika körtlar i kroppen som producerar olika hormoner. Melatonin är just ett sånt hormon och är det som gör oss trötta och redo för att sova på kvällarna.

När vi spenderar all vår tid inomhus skickas inte de här signalerna iväg som säger att vi inte längre behöver göra oss redo för att sova och våra kroppar fortsätter att producera melatonin även under dagen.

Inte konstigt att så många känner sig så jäkla trötta!


När vi istället går ut och njuter av ljuset avstannar produktionen är melatonin och andra hormoner som kortisol produceras istället som gör och pigga! Så att vara ute i dagsljus en stund varje dag kan göra galet stor skillnad på hur vi mår! 🤩


Ljuset är det som främst påverkar vår dygnsrytm, och vår dygnsrytm i sig är det som bestämmer hur mycket av alla de olika hormonerna våra kroppar ska producera och när.

I hypotalamus, som är ett område i hjärnans innersta delar, styrs våra känslor som hunger, mättnad, trötthet och stress samt vår kroppstemperatur och fertilitet. Hypotalamus skickar sedan signaler till körtlar i kroppen som producerar de hormoner vi behöver.

Så ljuset påverkar inte bara hur trötta vi känner oss utan även andra otroligt viktiga funktioner i kroppen.

När vi har förhöjda nivåer av melatonin i kroppen under dagtid påverkar detta bland annat vår ämnesomsättning, alltså hur vi frigör och förbränner energi i kroppen. Under natten då vi sover stannar ämnesomsättningen av för att kroppen ska få vila och få möjlighet att återhämta sig från allt den blivit utsatt för under dagen.

Det finns alltså en mening med att kroppens celler ska göra rätt saker vid rätt tid. När vi börjar rubba på den biologiska klockan genom att vara vakna senare på kvällarna, använda oss av elektroniskt ljus som gör det svårare för kroppen att somna, sover sämre, spenderar allt mer tid inomhus och allt mindre tid utomhus i dagsljus påverkar vi vår hälsa på ett sätt som inte alltid är toppen!


Så att hjälpa kroppen att skilja på när det är dag och när det är natt genom att spendera en stund utomhus i dagsljus varje dag är ett enkelt knep för att få en stor positiv påverkan på hur vi mår!

Att promenera eller cykla till och/eller från jobbet, ta förmiddagskaffen ute sittandes på en bänk, gå en promenad på lunchen, ta alla telefonmöten utomhus (eller andra möten för den delen), umgås med familj genom att göra roliga saker utomhus eller bara gå ut och ta några andetagen som en liten paus när man känner att man varit inne liiite för länge är alla saker vi skulle kunna börja testa att göra!


Jag har märkt en enorm skillnad på mitt välmående sedan jag började cykla och promenera istället för att ta bussen eller tunnelbanan. En enkelt grej som egentligen bara behöver lite planering av tid men annars är lätt som en plätt och som gör SÅ mycket. Att få vara utomhus och närmre naturen varje dag påverkar verkligen mitt välmående och jag kommer utmana mig själv att vara ute mer och mer.

Hoppas ni också gör det och får skörda alla härligheter dagsljuset och naturen har att erbjuda! 🌈


  • Skribentens bildJosefineDet finns så många bra saker där ute att prata om och rekommendera, och en sådan som ligger mig extra varmt om hjärtat (så kanske jag kommer skriva om allt jag rekommenderar hehe) är Food Pharmacy.

Kanske känner ni igen namnet? Kanske så står en av deras fina böcker hemma hos dig eller så kanske du lyssnar på deras podd?

Om inte ska jag berätta vad Food Pharmacy är och varför jag tycker det Lina och Mia gör är inte bara otroligt bra utan också väldigt viktigt för att vi ska kunna leva våra bästa liv.

Det började med att både Lina och Mia blev föräldrar och när deras barn kom till världen insåg de helt plötsligt att de inte längre var odödliga. Då växte ett intresse fram om hur maten vi äter påverkar hur vi mår.

De startade sin blogg - Food Pharmacy - för att dela med sig av grunderna till sambandet mellan tarmfloran och vår hälsa och framförallt hur vi själva via maten vi äter kan påverka hur vi mår.

Nu har de precis släppt sin tredje bok och har även en podd där de varje vecka pratar om superintressanta saker kopplade till just detta. Lyssna på den här!

På deras blogg skriver de såhär: "Det här är en blogg om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Går inte att överdosera."


Det jag gillar extra mycket med Lina och Mia är att de väljer att fokusera på vad vi kan lägga till istället för det vi måste ta bort för att äta och må bättre. Jag tycker jag så ofta hör och läser om allt man absolut inte ska äta men inte så mycket om vad jag skulle må bra av att äta.

Precis som jag, tycker också våra hjärnor om Lina och Mias strategi för den är tydlig. Hjärnan uppfattar inte ordet inte (haha många inte där, men ni förstår vart jag vill komma) så när man pratar om allt man inte ska äta blir hjärnan förvirrad. Att istället vara tydlig och prata om det jag ska äta mer av och fokusera på det kommer i sin tur ändå göra att det finns mindre plats för det jag inte ska äta. Men det sker av sig självt och istället fokuserar jag bara på allt det supersmarriga och härliga jag får äta. Win win!

Det blir ju dessutom så mycket roligare!?


Mer och mer forskning publiceras kring just mat och hur maten vi äter påverkar oss och jag kan inte annat än tro på sambandet där emellan. Maten vi stoppar i oss är bränslet vi ger våran kropp för att den ska klara av allt det vi vill, så ju bättre bränsle vi ger den desto mer av det vi vill kommer vi kunna göra. Inte bara fysiskt utan även mentalt. För hjärnan är ett organ som ingår i vår fysiska kropp och som då också behöver bränsle för att leva. Ger vi hjärnan den bästa energin vi kan så kommer den i sin tur ha de bästa förutsättningarna för att må så bra som möjligt.

Mår vi inte bra fysiskt mår vi nog inte bra mentalt, och vice versa.


Så slink in på Food Pharmacys hemsida, läs en av (eller alla 😜) deras böcker och lyssna på deras podd för att hämta lite inspiration och tips så du kan börja må ännu ännu bättre! ♥️


1
2

Birger Jarlsgatan 55 

111 45 Stockholm

Tel: + 46 724 496 770

whyinlife@gmail.com

WHY - Logotyp 02 - Svart.png
bottom of page