top of page
  • Skribentens bildJosefine

dagsljusSåhär års hör jag nära och kära runt omkring mig snacka väldigt mycket om hur trötta de är. Kanske inte helt konstigt då våra dagar blir kortare och kortare och den fantastiska solen inte alltid skiner på oss. ☀️

Det har fått mig att fundera på hur viktigt just det där dagsljuset är (såklart allra härligast när solen är framme men minst lika viktigt när den gömmer sig bakom gråa moln) och hur mycket det påverkar hur vi mår!


När vi är utomhus i dagsljus skickas signaler från ögonen till hjärnan och vidare till olika körtlar i kroppen som producerar olika hormoner. Melatonin är just ett sånt hormon och är det som gör oss trötta och redo för att sova på kvällarna.

När vi spenderar all vår tid inomhus skickas inte de här signalerna iväg som säger att vi inte längre behöver göra oss redo för att sova och våra kroppar fortsätter att producera melatonin även under dagen.

Inte konstigt att så många känner sig så jäkla trötta!


När vi istället går ut och njuter av ljuset avstannar produktionen är melatonin och andra hormoner som kortisol produceras istället som gör och pigga! Så att vara ute i dagsljus en stund varje dag kan göra galet stor skillnad på hur vi mår! 🤩


Ljuset är det som främst påverkar vår dygnsrytm, och vår dygnsrytm i sig är det som bestämmer hur mycket av alla de olika hormonerna våra kroppar ska producera och när.

I hypotalamus, som är ett område i hjärnans innersta delar, styrs våra känslor som hunger, mättnad, trötthet och stress samt vår kroppstemperatur och fertilitet. Hypotalamus skickar sedan signaler till körtlar i kroppen som producerar de hormoner vi behöver.

Så ljuset påverkar inte bara hur trötta vi känner oss utan även andra otroligt viktiga funktioner i kroppen.

När vi har förhöjda nivåer av melatonin i kroppen under dagtid påverkar detta bland annat vår ämnesomsättning, alltså hur vi frigör och förbränner energi i kroppen. Under natten då vi sover stannar ämnesomsättningen av för att kroppen ska få vila och få möjlighet att återhämta sig från allt den blivit utsatt för under dagen.

Det finns alltså en mening med att kroppens celler ska göra rätt saker vid rätt tid. När vi börjar rubba på den biologiska klockan genom att vara vakna senare på kvällarna, använda oss av elektroniskt ljus som gör det svårare för kroppen att somna, sover sämre, spenderar allt mer tid inomhus och allt mindre tid utomhus i dagsljus påverkar vi vår hälsa på ett sätt som inte alltid är toppen!


Så att hjälpa kroppen att skilja på när det är dag och när det är natt genom att spendera en stund utomhus i dagsljus varje dag är ett enkelt knep för att få en stor positiv påverkan på hur vi mår!

Att promenera eller cykla till och/eller från jobbet, ta förmiddagskaffen ute sittandes på en bänk, gå en promenad på lunchen, ta alla telefonmöten utomhus (eller andra möten för den delen), umgås med familj genom att göra roliga saker utomhus eller bara gå ut och ta några andetagen som en liten paus när man känner att man varit inne liiite för länge är alla saker vi skulle kunna börja testa att göra!


Jag har märkt en enorm skillnad på mitt välmående sedan jag började cykla och promenera istället för att ta bussen eller tunnelbanan. En enkelt grej som egentligen bara behöver lite planering av tid men annars är lätt som en plätt och som gör SÅ mycket. Att få vara utomhus och närmre naturen varje dag påverkar verkligen mitt välmående och jag kommer utmana mig själv att vara ute mer och mer.

Hoppas ni också gör det och får skörda alla härligheter dagsljuset och naturen har att erbjuda! 🌈


0 kommentarer
WHY - Logotyp 02 - Svart.png
bottom of page